» Blog » Smalec - recenzja porównawcza
25-11-2011 13:55

Smalec - recenzja porównawcza

W działach: egzystencja | Odsłony: 45

Smalec - recenzja porównawcza
Najlepszy smalec zawsze robi babcia – to prawda znana od pokoleń, z drobnymi wyjątkami może. Przygotowując się do zimy warto zadbać o to, aby uzupełnić nieco warstewką tłuszczu, który i tak później spalimy jeżdżąc na nartach, sankach czy po prostu nacierając dziewuchy śniegiem.

Oto co dla was odkryłem: http://neurocideshow.blogspot.com/2011/11/smalec-staropolski-spichlerz-rusiecki.html

Komentarze


dzemeuksis
   
Ocena:
+1
Dobry smalec nie jest zły.
25-11-2011 13:57
nerv0
   
Ocena:
0
Nie lubię smalcu, nie będzie polecanki. :)
25-11-2011 13:59
38850

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
0
marketing szeptany? :P
25-11-2011 14:03
Neurocide
   
Ocena:
+3
raczej szperany - co wyszperam to polecam. Skoro można o kotach, to czemu nie o smalcu.
25-11-2011 14:05
de99ial
   
Ocena:
0
Lubię chleb ze smalcem. Samego smalcu jakoś nie trawię.
25-11-2011 14:44
Neurocide
   
Ocena:
0
No tylko chleb, ze smalcem :)
25-11-2011 15:22
Andman
   
Ocena:
+5
Najlepszy jest smalec własny: kilo słoniny kroimy w drobną kostkę (płaty słoniny kroimy na 2cm. paski, a te na 1cm. kawałki, można też zmielić, ale ciężko po tym domyć maszynkę), wytapiamy na dużej patelni, dodajemy 3 duże cebule pokrojone w kostkę, wszystko razem podsmażamy, tak, żeby nic się zwęgliło ani nie stwardniało na kamień, dodajemy majeranku, soli i pieprzu (można też dodać czombru, lebiodki czy mieszanki prowansalskiej). Rozlewamy do słoików, po wystygnięciu konsumujemy i/lub mrozimy, okraszamy kluski, ziemniaki i jajecznice.

Jeśli ktoś wie, GDZIE W ŁODZI MOŻNA KUPIĆ WĘDZONĄ SŁONINĘ, niech powie.
25-11-2011 15:49
Got
   
Ocena:
+3
Kiedy byłem mały i obserwowałem jak dziadek z babcią robią smalec i pytałem z czego to jest. Odpowiadali, że z krokodyli które pływają w jeziorze za miastem. Bardzo długo wierzyłem, że mój dziadek zabija krokodyle :D
25-11-2011 16:34
Neurocide
   
Ocena:
0
@Andman: a słyszałeś o dodawaniu malutkich cząsteczek jabłek?

Pytanie do wszystkich:
Zazwyczaj jem chleb ze smalce posypany solą, ale słyszałem o opcji z cukrem - ma ktoś jakieś doświadczenia w tej kwestii?
25-11-2011 17:07
Umbra
   
Ocena:
0
smalec rzadzi
25-11-2011 18:34
Andman
   
Ocena:
0
Neurocide,
słyszałem o technologii jabłczanej, ale jej nie znam.
25-11-2011 18:36
~Anioł Gniewu

Użytkownik niezarejestrowany
   
Ocena:
+3
Ogóra kiszonego dorzuć Piotrek! :)
25-11-2011 21:45
Neurocide
   
Ocena:
0
Się dorzuca :)
25-11-2011 21:53
earl
   
Ocena:
0
Najlepszy smalec jest ze skwarkami i cebulką, posypany solą i pieprzem.
26-11-2011 09:33
whitlow
   
Ocena:
+4
Wreszcie jakiś konkretny temat, a nie pierdoły.
26-11-2011 11:01
earl
   
Ocena:
0
A może załóżmy na Polterze kącik kulinarny? W końcu niejedna potrawa to prawdziwa fantazja smaku.
26-11-2011 11:29
Atum
   
Ocena:
0
:D
26-11-2011 11:49
Neurocide
   
Ocena:
0
Jestem za.
26-11-2011 13:39
Headbanger
   
Ocena:
+1
recenzja smalcu?

http://media.tumblr.com/tumblr_luq 2tygAVb1qe7g6l.jpg

Teraz widziałem wszystko...
28-11-2011 08:31
earl
   
Ocena:
0
Dobre.
28-11-2011 09:17

Komentowanie dostępne jest po zalogowaniu.